28 Senarai Kos dan Upah Cat Rumah Terkini di Malaysia

Jika Anda ingin mencantikkan rumah Anda dengan mengecat semula rumah Anda atau Anda sedang membina rumah dan akan mengecat rumah, sudah tentu Anda akan keliru dengan kos dan upah mengecat rumah.

Sudah tentu Anda masih tidak tahu berapa kos atau upah perkhidmatan mengecat rumah untuk menjadikan rumah Anda kelihatan elok dan cantik.

Anda perlu tahu bahawa aAda boleh mengetahui berapa banyak kos cat rumah berdasarkan jenama dan saiz yang terdapat di kedai bekalan rumah.

Ini kerana setiap orang pasti ada citarasa dalam memilih warna cat rumah mengikut jenama masing-masing. Jangan keliru tentang berapa kos atau upah mengecat rumah kerana dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya.

Komponen Kerja Mengecat Dinding Rumah

komponen kerja mengecat dinding rumah

Baiklah, sebelum kita membincangkan cara mengira jumlah cat dinding yang diperlukan untuk mencantikkan rumah Anda, ada baiknya Anda mengetahui dahulu komponen dan bahannya.

Komponen dan bahan ini sudah tentu akan diambil kira. Berikut adalah pelbagai komponen dan bahan untuk menyokong kerja mengecat dinding.

Bahan untuk Mengecat

Anda perlu tahu keperluan utama dalam melakukan kerja mengecat dinding adalah bahan yang akan digunakan. Pada masa kini, sudah tentu, Anda boleh dengan mudah mendapatkan bahan cat dinding di kedai bahan binaan.

Dalam kes ini, sudah tentu, Anda perlu memikirkan keperluan dan kos yang Anda ada sebelum Anda membeli bahan yang Anda perlukan untuk mengecat dinding.

Kami mempunyai senarai bahan yang akan digunakan untuk mengecat dinding rumah, iaitu seperti berikut:

 • Cat asas.
 • Cat penutup.
 • Cat diluen (air).
 • Plamir.
 • Menggosok kertas (emery).
 • Gulung cat.
 • Berus cat.

Untuk warna cat, sudah tentu Anda boleh memilih mengikut konsep rumah yang Anda miliki atau mengikut selera Anda untuk menambahkan keselesaan rumah Anda dan tidak kelihatan membosankan.

Pekerja Borongan Untuk Mengecat Dinding

Adakah Anda seorang yang sibuk? Tidak boleh mengecat dinding sendiri? Oleh itu, selain perlu mempertimbangkan bahan yang digunakan untuk mengecat dinding, anda juga perlu memilih pekerja.

Dalam hal ini, pemilihan pekerja borong sudah tentu sangat penting, kerana akan menentukan kos yang Anda perlukan untuk mencantikkan dinding rumah Anda.

Untuk melakukan kerja mengecat dinding secara besar-besaran dan berkonsepkan kompleks, tentunya terdapat beberapa posisi pekerjaan dalam mengecat dinding, yaitu sebagai berikut:

 • Pekerja
 • Pelukis
 • Kepala tukang
 • Mandur

Jika Anda mengecat dinding secara kecil-kecilan, Anda boleh mengeluarkan kepala tukang dan mandur dari senarai pekerja yang melakukan kerja mengecat dinding.

Cara Mengira Kos dan Upah Mengecat Rumah

cara mengira kos dan upah mengecat rumah

Anda perlu tahu bahawa sebagai tambahan kepada kos atau upah pekerja, tempoh bekerja, dan jumlah cat yang digunakan, terdapat beberapa faktor penting yang perlu Anda perhatikan, iaitu seperti berikut:

 • Menampal rekahan dinding.
 • Jenis pintu.
 • Permukaan siling.
 • Ketinggian siling.
 • Keluasan kaki persegi.
 • Memindahkan barang.
 • Tekstur dinding (wall texture).
 • Warna asal.
 • Warna yang ingin di cat.
 • Menutup lubang kecil.

Okay, dalam artikel ini kami juga akan menerangkan tentang prosedur yang boleh Anda gunakan untuk mengira jumlah cat pada dinding rumah Anda setiap meter persegi.

Volume Kerja Mengecat Dinding

Okay, perkara pertama yang perlu Anda lakukan ialah mengira volume kerja mengecat dinding yang akan dilakukan. Ini dilakukan supaya Anda boleh merancang kos yang perlu Anda sediakan.

Contoh:

Anda akan mengira volume kerja mengecat dinding untuk bilik tidur berukuran 4 m x 3 m, maka pengiraan adalah seperti berikut.

Saiz Bilik atau Bangunan4 m x 4 m
Ketinggian3.2 m
Pintu1 pintu, saiz bingkai pintu 1 m x 2.3 m
Tingkap1 tingkap, saiz 0.8 m x 1.2 m
Jumlah Kawan Dinding2 x (4 m x 3.2 m) + 2 x (4 m x 3.2 m) = 51.2 m2
Kawasan Pintu1 x (1 m x 2.3 m) = 2.3 m2
Kawasan Tetingkap1 x (0.8 m x 1.2 m) = 0.96 m2
Kawasan Dinding Sahaja51.2 – 2.3 – 0.96 = 47.94 m2

Oleh itu, jumlah keseluruhan kerja mengecat dinding untuk bilik yang berukuran 4 m x 4 m adalah kira-kira 47.94 meter persegi.

Senarai Kos dan Upah Cat Rumah

senarai kos dan upah cat rumah

Langkah seterusnya yang perlu anda lakukan ialah mendarabkan luas dinding dengan harga cat dinding bagi setiap meter persegi.

Dengan cara itu Anda sudah boleh menentukan kos untuk membeli cat yang akan Anda gunakan untuk mengecat dinding bilik rumah.

Seterusnya adalah menentukan perkhidmatan cat dinding rumah. Adakah awak tahu? Okey, jangan keliru kerana kami ada senarai kos atau upah mengecat rumah di Malaysia.

1. Kos Upah Cat Bilik atau Ruang Tamu

Jumlah WarnaKos atau Upah Cat Dinding
1 WarnaRM200
2 WarnaRM250
3 WarnaRM280
4 WarnaRM300

2. Kos Upah Mengecat Luar dan Dalam Rumah

Bagi Anda yang benar-benar mengambil perkhidmatan mengecat rumah. Anda boleh menjimatkan banyak kos jika dibandingkan dengan perkhidmatan lain. Di sini adalah kos upah untuk mengecat sebuah rumah luar dan dalam.

Jenis BangunanKos atau Upah Cat Dinding
Teres SetingkatRM3,000
Teres Dua TingkatRM3,800
Lain-lainIkut saiz

3. Kos Upah Mengecat Luar Rumah Sahaja

Jika Anda hanya ingin mengecat rumah di luar sahaja, sudah tentu ini lebih murah berbanding mengecat luar dan dalam rumah.

Jenis BangunanKos atau Upah Cat Dinding
FlatRM900
ApartmentRM1,500
KondominiumRM1,600
Teres SetingkatRM3,000
Teres Dua TingkatRM3,800
Lain-lainIkut saiz

4. Kos Upah Mengecat Dalam Rumah Sahaja

Jenis BangunanKos atau Upah Cat Dinding
FlatRM900
ApartmentRM1,500
KondominiumRM1,600
Teres SetingkatRM1,500
Teres Dua TingkatRM2,500
Lain-lainIkut saiz

5. Upah Cat Siling Rumah

Berikut adalah kos atau upah perkhidmatan mengecat siling jenis standard atau siling gypsum biasa menggunakan warna cat putih atau warna asal yang sama iaitu:

Jenis Siling (1 Bilik)Kos atau Upah Cat Dinding
Bilik BiasaRM120.00
Bilik MediumRM160.00
Bilik MasterRM190.00

6. Kos Mengecat Untuk Bahagian Rumah Lain

Kos atau upah ini dikira seunit untuk 1 jenis warna sahaja. Contoh 1 unit pintu + bingkai + 1 warna cat = Rm170. Untuk 2 jenis warna selalunya tambah rm30 sahaja untuk upah. Contoh 1 unit pintu + bingkai + 2 warna cat = Rm200.

Bahagian RumahKos atau Upah Cat Dinding
Pintu KayuRM150.00
Frame PintuRM130.00
Pintu + FrameRM190.00
Pagar Besi Depan Flat/CondoRM200.00
Pagar Besi Depan Teres/BunglowRM550.00
Pagar Besi TingkapRM100.00

Leave a Comment