Senarai Tekanan Angin Tayar Motor Standard, Cara Pam, Semak

Tayar merupakan salah satu komponen terpenting pada motosikal yang perlu diberi perhatian oleh setiap pemandu sebelum menggunakannya. Kerana apabila bahagian ini bermasalah, keselamatan pengguna boleh terancam.

Dan perkara yang paling kerap terlepas pandang ialah perkara tekanan tayar, di mana kebanyakan pemandu memilih untuk membiarkannya kurang daripada tekanan yang sepatutnya, kerana lebih selesa apabila melalui jalan yang tidak rata.

Tekanan udara dalam tayar ini tidak boleh terlalu rendah atau terlalu tinggi kerana ia boleh memudaratkan tayar. Tekanan dengan bahagian yang betul akan memberikan kekuatan yang lebih baik terutama pada bahagian sisi motor dalam menyokong beban yang dibawanya.

Ini benar-benar akan terasa apabila digunakan di kawasan jalan berliku atau pada kelajuan tinggi. Okay, dalam artikel kali ini kita akan membincangkan secara penuh tentang tekanan angin yang sesuai untuk tayar motosikal.

Fungsi Tayar Motor

fungsi tayar motor

Tayar motosikal bukan sahaja bergerak, tetapi mempunyai peranan penting dalam pengendalian sesebuah kenderaan. Komponen ini juga berfungsi untuk menampung beban berat pada kenderaan, baik penumpang mahupun bagasi.

Selain itu, kehadiran tayar juga akan membantu pemandu dalam memudahkan untuk menukar arah. Jika dilihat dari fungsi pentingnya, penunggang motosikal perlu sentiasa memberi perhatian yang lebih kepada komponen yang satu ini.

1. Sebagai Galas Beban

Untuk fungsi pertama tayar pada motosikal adalah sebagai penampung beban. Ini berkaitan dengan muatan kenderaan bermotor yang merangkumi banyak perkara, daripada komponen motosikal, enjin motosikal sehinggalah penunggangnya.

Kini dalam peranannya sebagai pembawa beban, tayar motosikal mesti memberi perhatian kepada tekanan udara kerana jika tekanan tayar tidak mencukupi, sudah tentu tayar akan terasa pancit.

Jadi Anda perlu menyesuaikan tekanan angin pada tayar motosikal Anda supaya ia dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

2. Sebagai Penyenyap

Sebelum getaran atau hentakan yang diterima dari jalan dilembapkan oleh ampaian, terlebih dahulu getaran akan dilembapkan oleh tayar yang kemudiannya akan dimajukan ke ampaian.

Tekanan angin dalaman juga mempunyai kesan, jadi laraskan standard tekanan dengan sewajarnya. Bagi jenis tayar sendiri yang mampu menahan atau menyerap hentakan dengan lebih baik, ia adalah tayar jenis radial.

Jadi guys, Anda juga kena ambil perhatian jenis tayar motosikal untuk mendapatkan keselesaan pemanduan yang baik.

3. Menyalurkan Kuasa Daripada Enjin

Fungsi tayar pada motosikal seterusnya adalah sebagai pengganti kepada kuasa enjin. Oleh itu, ia berkait rapat dengan prestasi penghantaran dan kuasa brek. Corak pada tayar juga sangat berpengaruh.

Kerana ini juga akan menentukan kualiti tayar dan mampu menyokong prestasi motosikal ini menjadi lebih lasak dan mempunyai cengkaman yang lebih erat pada asfalt.

4. Tentukan Kawalan Stereng

Untuk fungsi tayar pada motosikal, perkara terakhir ialah menentukan kawalan stereng. Ini sudah tentu sangat berkait rapat dengan keupayaan motor untuk bergerak dan kestabilan dalam pemanduan.

Jadi jika tayar motosikal Anda mula licin, lebih baik Anda cepat-cepat menukarnya supaya Anda boleh menggerakkan motosikal Anda dengan lebih optimum.

Kerana dengan tayar yang licin, motor pasti akan mudah terbabas terutama dalam keadaan jalan yang basah dan licin.

Cara Pam Tayar Motor

cara pam tayar motor

Cara pam angin tayar motor atau kereta di stesen minyak kadang-kala berbeza mengikut jenis pam yang mereka sediakan. Tapi rata-rata menggunakan setingan secara manual yang perlu Anda buat seperti langkah yang ditunjukan di bawah ini;

  • Button “+” untuk menaikan jumlah isian (tambah angin) dan button “-” untuk kurangkan isian bacaan pada meter pam angin.
  • Ambil bacaan pada garis yang ditunjukkan oleh jarum meter samada unit kpa atau psi.
  • Ambil bacaan pada garis yang ditunjukkan oleh jarum meter samada unit kpa atau psi.
  • Sesudah mendapat bacaan angin yang diingini mulalah mengisi angin tayar motor Anda.
  • Buka penutup bar tiub.
  • Letak “kepala pam” dan tekan.
  • Pam akan berbunyi seperti brek angin bas/lori menandakan tayar sedang diisi angin.
  • Pam akan berhenti memasukan angin sekiranya had jumlah isian telah dicapai.
  • Selesai

Kebanyakan pam di stesen minyak akan mengeluarkan bunyi setelah angin tayar sudah penuh. Disini menunjukan Anda sudah selesai isi angin tayar motor Anda, semudah itu sahaja.

Cara Semak Tekanan Tayar Motosikal

cara semak tekanan tayar motosikal

Bagaimana untuk mengetahui keadaan tekanan tayar motosikal yang betul? Anda tidak perlu risau kerana Anda boleh menggunakan langkah-langkah di bawah:

1. Dengan Cara Manual

Mula-mula Anda perlu melakukan pemeriksaan ini apabila motor belum dipanaskan supaya keadaan tayar berada dalam keadaan neutral. Kemudian mula memicit tayar motosikal.

Kalau lembut sangat maknanya sumbat tak cukup. Manakala jika terlalu padat, sudah tentu Anda perlu mengurangkan tekanan angin di dalamnya.

2. Dengan Bantuan Alat Penyukat Tekanan Angin Tayar

Selain menggunakan kaedah manual supaya keputusan lebih tepat, Anda boleh menggunakan bantuan alat penyukat tekanan tayar motosikal. Alat ini dinamakan tire pressure, Anda boleh membelinya untuk kegunaan peribadi.

Mula-mula buka penutup tayar motosikal atau injap. Kemudian Anda hanya perlu menunggu keputusan keluar. Keputusan ini akan kelihatan serta-merta dari arah jarum pada alat.

Nombor ini akan digunakan sebagai rujukan ideal atau tidak untuk tayar motosikal apabila digunakan.

Senarai Saiz Angin Tayar Motor

senarai saiz angin tayar motor standard

Sudah tentu Anda juga ingin tahu tentang saiz ideal tekanan tayar motosikal yang baik, apakah julatnya?

Malah secara amnya bagi motosikal adalah lebih baik mempunyai tekanan tayar sekitar 28-30 psi untuk bahagian hadapan. Bagi tayar belakang pula, lebih baik mempunyai tekanan sekitar 31-33 psi.

Tetapi sekali lagi, ini disesuaikan dengan jenis motor Anda supaya keputusan yang diperolehi lebih tepat.

Pertama, untuk jenis motosikal umum, sebaik-baiknya tayar hadapan mempunyai tekanan sekitar 29-30 psi. Bagi tayar belakang pula, tekanan ideal adalah sekitar 31-33 psi.

Kedua, untuk motor sport, sudah tentu ia mempunyai peruntukan yang berbeza dengan motosikal umum. Ini juga berkaitan dengan saiz atau beban yang berbeza yang dibawa oleh motosikal sport yang lebih berat daripada motosikal umum.

Untuk tayar hadapan, tekanan yang digunakan adalah sekitar 32-34 psi. Bagi tayar belakang pula, lebih baik menggunakan saiz tekanan tayar sekitar 39-41 psi.

Anda perlu tahu bahawa panduan ukuran tekanan tayar ini cukup selamat dan selesa walaupun digunakan untuk menunggang bersendirian atau berkumpulan.

Supaya tekanan sentiasa seimbang sekurang-kurangnya Anda perlu menyemaknya secara berkala setiap 2 bulan. Lebih selamat jika ia sentiasa diperiksa sebelum digunakan untuk perjalanan.

Berikut adalah jadual tekanan angin tayar motor yang sepadan, sesuai standard.

Jenis MotorTekanan Angin Tayar DepanTekanan Angin Tayar Belakang
Motor Umum29-30 psi31-33 psi
Motor Skuter28-30 psi34-36 psi
Motor Besar / Sport32-34 psi39-41 psi

Leave a Comment