Susu Untuk Ibu Hamil / Mengandung, Pilih yang Terbaik

Semasa mengandung, penting bagi ibu untuk menyediakan nutrisi untuk dirinya dan bayinya dalam kandungan.

susu ibu hamil

Susu ibu hamil mengandungi banyak khasiat yang lengkap seperti protein, vitamin, dan kalsium yang baik untuk tumbesaran dan perkembangan janin agar terhindar dari kecacatan kelahiran, kekurangan nutrisi, dan lain-lain.

Banyak jenis susu untuk kehamilan di pasaran, tetapi apabila memilih ia harus ditentukan berdasarkan keperluan individu.

Pengambilan susu hamil semasa hamil amat baik untuk tumbesaran dan perkembangan janin di samping menjaga kesihatan ibu.

Berikut adalah beberapa cadangan susu hamil yang baik untuk janin.

Cadangan Susu Ibu Hamil yang Baik untuk Perkembangan Janin

Ibu hamil membutuhkan nutrisi tambahan guna menjaga kesehatan dirinya sendiri maupun calon bayi di dalam kandungannya.

Selain makanan, nutrisi lainnya berupa susu hamil juga diperlukan karena mengandung gizi penting, antara lain protein, vitamin, kalsium, dan asam amino untuk perkembangan janin.

Sebab, jika kekurangan nutrisi justru membahayakan calon ibu beserta bayinya apalagi pada masa tersebut memang sangat rawan.

1. Marigold HL

Susu Low Fat HL untuk ibu mengandung telah menjadi susu kegemaran Malaysia sejak 1988.

marigold hl

Susu Low Fat MARIGOLD HL juga telah memperoleh Anugerah Emas dalam Anugerah Jenama Dipercayai Reader’s Digest 2017 dan telah dianugerahkan ANUGERAH PUTRA BRAND yang berprestij pada 2015 & 2016.

MARIGOLD HL Susu Low Fat adalah lebih daripada susu biasa. Ia tinggi dengan kalsium dan protein manakala rendah lemak dan laktosa, juga diperkaya dengan 9 vitamin penting: A, B1, B3, B6, B12, C, D3, E dan Asid Folik.

MARIGOLD HL Susu Low Fat boleh didapati dalam Plain, Coklat dan Strawberi.

2. Anlene

Susu Anlene Activit bukan sahaja ditujukan untuk anda yang telah mencapai umur 19-50 tahun, malah selamat diminum oleh ibu hamil.

anlene

Susu Anlene Activit digabungkan dengan khasiat untuk menguatkan tulang dan mengandungi kalsium 2x ganda berbanding susu biasa.

Susu Anlene Activit juga diperkaya dengan vitamin D yang baik untuk tulang, zink untuk pembentukan tulang dan magnesium yang membantu proses pengikatan kalsium.

Anlene Actifit sangat membantu memastikan pengembangan puncak massa tulang dan mempertahankan kepadatan mineral tulang.

3. Lactamil Inisis

lactamil inisis

Pemakanan Lactamil Inisis direka dengan formula ADIK+ yang mengandungi Vitamin B6 untuk mengurangkan loya & muntah, tinggi zat besi untuk mengelakkan anemia, asid folik yang membantu mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf otak.

Omega 6 untuk memaksimumkan perkembangan otak janin dan tinggi vitamin D. untuk pertumbuhan janin. Selain itu, susu Lactamil Insis mengandungi kalsium yang tinggi yang membantu ibu mengelakkan osteoporosis.

4. Frisomum Gold

frisomum gold

Frisomum Gold ialah susu yang dirumus untuk wanita hamil dan menyusu. Frisomum Gold mengandungi prebiotik yang boleh membantu mengekalkan kesihatan penghadaman dan mengurangkan sembelit atau sembelit.

Susu ini juga mengandungi ALA, LA, nukleotida, asid folik, kalsium dan zat besi yang membantu memenuhi keperluan nutrisi semasa mengandung dan penyusuan, dan menyediakan asas yang baik untuk perkembangan bayi anda.

5. Enfamama A+

Semasa mengandung, nutrien yang anda ambil akan membantu pertumbuhan dan perkembangan otak janin.

enfamama a+

Oleh itu, Enfamama A+ didatangkan dengan formulasi untuk menyokong keperluan nutrisi ibu semasa hamil termasuk memaksimumkan penyerapan kalsium.

Enfamama A+ mengandungi asid folik, kalsium, zat besi dan vitamin C yang sangat anda perlukan semasa hamil.

Kandungan kalsium di dalamnya dapat mengelakkan ibu dari osteoporosis dan mengekalkan tulang yang kuat, baik untuk janin dan untuk anda.

6. Susu Kambing

susu kambing

Bolehkah ibu hamil minum susu kambing? Ibu hamil boleh minum susu kambing selagi susu tersebut telah diproses dan dimasak dengan betul.

Semasa mengandung, ibu tidak boleh minum susu segar yang belum dimasak atau disterilkan (tidak dipasteurisasi).

Wanita hamil juga dilarang mengambil sebarang produk yang dibuat menggunakan susu mentah seperti aiskrim, yogurt atau keju kambing yang belum dimasak dengan sempurna.

Sebabnya, susu mentah boleh mengandungi bakteria dan parasit berbahaya seperti E.Coli, Salmonella, Listeria atau Toxoplasma, yang boleh mencetuskan keracunan makanan.

Wanita hamil pada umumnya lebih terdedah kepada jangkitan, jadi mereka mesti lebih berhati-hati dalam memilih makanan dan minuman yang mereka makan.

Manfaat Susu Kambing Untuk Ibu Hamil

1. Sebagai Sumber Protein

Susu kambing mempunyai kandungan protein yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan susu lain seperti susu lembu, susu badam, atau soya. Namun susu kambing untuk ibu hamil lebih mudah dihadamkan oleh badan.

2. Kurang Risiko Mencetuskan Alahan

Jika anda mempunyai alahan susu lembu, maka masih ada kemungkinan anda tidak akan mengalami perkara yang sama dengan susu kambing.

Pun begitu, yang pasti, anda tetap dinasihatkan untuk berjumpa doktor sebelum mengambil susu kambing.

3. Mengekalkan Paras Kolesterol

Susu kambing boleh membantu mengurangkan pengumpulan kolesterol dalam darah dan pundi hempedu.

Ini dapat membantu mengawal keadaan ibu hamil yang mempunyai paras kolesterol tinggi.

4. Membantu Perkembangan Saraf Bayi

Susu kaya dengan protein, asid amino dan asid lemak yang penting untuk perkembangan sistem saraf bayi.

Manakala kandungan iodin pula terbukti dapat meningkatkan perkembangan otak janin dan meningkatkan kecerdasan kanak-kanak.

5. Penghadaman Yang Sihat

Masalah penghadaman adalah masalah yang sering dialami oleh wanita hamil. Susu kambing merupakan sumber lemak sihat yang boleh memberikan pelbagai manfaat termasuk mempercepatkan metabolisme dan membantu penghadaman.

Susu juga boleh bertindak sebagai antasid yang berkesan untuk melegakan pedih ulu hati dan gangguan gastrik yang lain.

Risiko Susu Kambing Untuk Ibu Yang Hamil

1. Tidak Bebas Laktosa

Wanita hamil yang tidak tahan laktosa tidak boleh menggunakan susu kambing sebagai pengganti susu lembu.

Sebabnya, susu kambing juga tidak bebas laktosa dan boleh menyebabkan gangguan pencernaan pada ibu hamil yang mengalami intoleransi laktosa.

2. Kalo Tinggi

Jika dibandingkan dengan susu lembu atau susu sayuran, susu kambing mempunyai kalori yang lebih tinggi. Jadi, pengambilannya dalam bahagian yang sama akan memberikan pengambilan kalori yang lebih tinggi.

1 cawan susu kambing mengandungi 168 kalori Terlalu banyak kalori boleh menyebabkan penambahan berat badan yang tidak diingini.

7. Susu Kacang Soya

susu kacang soya

Susu kacang soya juga bisa menjadi susu untuk ibu hamil yang menghidap diabetes, kajian manusia telah menunjukkan bahawa polisakarida yang terkandung dalam kacang soya boleh menyekat paras glukosa dan trigliserida selepas makan (selepas makan), dan mengurangkan nisbah insulin-glukosa pasca pandrial.

Ini membuktikan bahawa kandungan polisakarida dalam kacang soya mampu mengawal paras gula darah yang berlebihan dalam badan ibu hamil yang menghidap diabetes

Pengambilan susu soya dapat membantu mengawal paras glukosa darah yang melebihi had biasa, justeru ia sangat membantu dalam mengawal simptom penyakit ini.

Protein yang terkandung dalam kacang soya diketahui kaya dengan asid amino arginin dan glisin.

Kedua-dua asid amino ini adalah komponen hormon insulin dan glucogen, yang dirembeskan oleh kelenjar pankreas dalam badan kita.

Bolehkah Ibu Hamil Minum Susu Selain Susu Hamil?

Jika anda tidak biasa minum susu, terdapat banyak sumber alternatif protein dan vitamin lain untuk pemenuhan nutrisi semasa hamil, yang boleh datang dari tumbuh-tumbuhan atau haiwan.

Contohnya tauhu, tempe, ikan, ayam, daging lembu, telur, dan sebagainya. Jangan lupa menambahnya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan sebagai sumber vitamin, mineral, dan zat besi.

Anda juga boleh berunding dengan pakar sakit puan jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap susu atau jenis sumber makanan tertentu.

Kerana semasa mengandung amat penting untuk menjaga kesihatan ibu dan bayi serta mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Leave a Comment