12 Jenama Rantai Motor Terbaik & Berkualiti di Malaysia

Mengenakan rantai motor longgar sudah tentu sangat berbahaya. Selain membahayakan diri sendiri juga kepada pemandu lain.

Oleh itu, sangat penting untuk menukar rantaian motor yang sudah rosak. Rangkaian motosikal terbaik masih menjadi perkara utama bagi pengguna motosikal manual.

Kerana dengan keadaan rantai motor yang baik, perasaan memandu menjadi lebih selesa.

Pernahkah anda mengalami rantai motosikal yang longgar / patah di tengah-tengah perjalanan.

Sudah tentu, keadaan sedemikian benar-benar tidak menyenangkan. Oleh itu, penting juga untuk menjalankan beberapa penyelenggaraan rantaian motor.

Tetapi sebelum memasuki perbincangan jenama rantai motor terbaik.

Lebih baik jika semua orang tahu terlebih dahulu kriteria rantaian motor apa yang boleh menjadi pilihan terbaik.

Cara Memilih Rantai Motor

cara memilih rantaian motor

Pandangan jauh dan ketepatan dalam memilih rantai motor adalah salah satu kunci supaya prestasi rantai sentiasa dalam keadaan baik dan tahan lama.

  • Langkah pertama dalam memilih rantaian motor adalah memilih rantai yang mempunyai ketahanan terhadap daya tegangan dan mempunyai fleksibiliti yang baik.
  • Tidak memilih rantai motor yang mempunyai sifat sukar semasa memasang.
  • Pilih rantai motor dengan kadar pakai yang agak rendah. Jadi Anda mesti lebih teliti dan memerhati dalam memilih rantai motor.
  • Pilih rantai motosikal dengan jenama terkenal, kerana untuk kualiti, tentu saja, tidak ada keraguan mengenainya. Walaupun untuk mendapatkan rantai motosikal dengan jenama terkenal berharga pada harga yang lebih tinggi.

Jenama Rantai Motor Terbaik

jenama rantai motor terbaik

Senarai cadangan jenama rantai motosikal terbaik ini sangat sesuai untuk kegunaan harian atau juga boleh digabungkan sebagai pelengkap kepada pengubahsuaian motosikal kegemaran anda.

Untuk memilih rantai motor terkuat, ia juga mesti dilihat dari bahan yang menjadikannya lebih berkualiti dan semakin lama rantai digunakan atau tidak mudah pecah.

1. Rantai Motor Sinnob

rantai motor sinnob

Cadangan rantai motosikal terbaik pertama yang akan kita bincangkan datang dari jenama rantai Sinnob, terdapat banyak kelebihan pada rantai motor ini.

Sesetengah daripada mereka mungkin sudah mengetahuinya kerana telah menggunakan rantai motor daripada jenama Sinnob ni.

Kadang-kadang apabila kita menunggang motosikal bunyi rantai yang bising sangat menjengkelkan ke telinga.

Sekarang masalah ini boleh diselesaikan jika anda mengganti rantai lama anda dengan rantai motosikal ini.

Rantai motor Sinnob terkenal dengan bunyi rantaiannya yang smooth dan tidak bersuara.

Di samping itu, rantai motor Sinnob dibuat daripada bahan berkualiti baik kerana terdiri daripada bahan poliuretana.

Logam jenis tersebut mempunyai ciri pengalir haba yang lemah atau tidak dapat mengalirkan haba dengan betul.

Ini sudah tentu diperlukan untuk prestasi rantai yang terdedah kepada haba, terutamanya untuk kegunaan lama, akibatnya rantai tetap sejuk dan risiko rantai motor longgar dengan cepat dapat diminimumkan.

Bahan Polyurethane pula diketahui mempunyai keupayaan untuk melembapkan getaran yang baik, ini disebabkan oleh sifat keanjalan Polyurethane.

Akibatnya, apabila penunggang mengalihkan gear motosikal melalui penghantaran antara gear dan rantai, ia tidak berbunyi.

Lebih-lebih lagi, rantai motosikal Sinnob memberikan jaminan selama 3 bulan, Sinnob sendiri berani memberikan jaminan kerana percaya bahawa produk yang ditawarkannya adalah berkualiti tinggi.

2. Rantai Motor SSS

rantai motor sss

Rantai motosikal terbaik ini mungkin sangat akrab di kalangan pencinta motosikal di negara ini. Produk rantaian ini dari Jiran Malaysia dianggap mempunyai kualiti yang sangat baik.

Set gear motosikal SSS menyajikan pelbagai warna menarik seperti emas, tidak kurang menarik dari segi reka bentuk gear pula licin dengan lubang tipikal gear motor perlumbaan.

Bahan pembuatan rantai motor terbaik ini, menggunakan bahan logam berkualiti terbaik dengan teknologi bushing.

Tambahan pula, mengenai kemudahan, rantai motor SSS tidak bising apabila digunakan.

Walaupun terdapat banyak kelebihan untuk rantai motosikal Triple S ini, tetapi pengeluar rantai SSS ni tidak dapat memberikan jaminan untuk customer.

3. Rantai Motor Daytona

rantai motor daytona

Rantai motor yang baik mengikut cadangan kami yang seterusnya ialah jenama rantai Daytona.

Rantai motor ini memberikan kualiti terbaik pada harga yang berpatutan di kalangan penggunanya.

Set gear Daytona ini sangat berkualiti. Rantai ini boleh dibuktikan dengan ketahanan 2x lebih baik daripada set gear standard yang dibina ke dalam pengeluar motor.

Rantai motor terkuat Daytona diperbuat daripada bahan keluli berkualiti yang telah melalui peringkat pengerasan dan sambungan rantai dengan teknologi solid bush.

Jenama rantai motosikal Daytona juga pertama kali memasuki dunia aksesori motosikal sukan.

Sebagai penyedia bahagian motosikal lumba, sudah tentu, ia sangat dipercayai untuk kualiti produknya.

4. Rantai Motor TDR

rantai motor tdr

Tidak ketinggalan oleh pengeluar lain yang telah menembusi pembuatan aksesori motosikal harian, jenama TDR juga memeriahkannya dengan mengeluarkan produk rantai motosikal terbaiknya.

Rantai motor TDR diketahui mempunyai kualiti dan ketahanan yang baik, dibuat dengan teknologi heat treatment yang membolehkan rantai motor lebih tahan terhadap haba untuk meminimumkan bahaya rantai longgar.

Rantai motor TDR juga diketahui mempunyai berat ringan, ini memberikan lebih banyak nilai kerana prestasi rantai motor lebih optimum dalam memindahkan kuasa berputar dari enjin ke roda.

5. Rantai Motor DID

rantai motor did

Rantai motosikal terbaik kali ini datang dari sebuah syarikat dengan logo garpu Yamaha, rantai motosikal D.I.D adalah salah satu produk aksesorinya yang mempunyai kualiti terbaik.

Rantai motor DID diperbuat daripada bahan aluminium berkualiti tinggi, jadi jangan tanya lagi tentang ketahanan rantai ini.

Di samping itu, rantaian ini juga sangat smooth dan tidak bising apabila digunakan.

Gear dan rantai DID juga mempunyai reka bentuk yang baik, menjadikannya lebih menarik dan kelihatan bergaya sesuai untuk pengubah suai motosikal dengan pelbagai pilihan warna yang disajikan.

6. Rantai Motor RK Takasago

rantai motor rk takasago

Cadangan rantai motosikal terbaik seterusnya yang boleh dicuba datang dari jenama RK Takasago, yang mempunyai banyak varian produk untuk dipilih.

Sesetengah varian produk seperti XSO, KRO dan HSLT. Sebahagian daripada mereka mempunyai corak emas dan reka bentuk yang baik.

Di samping itu, kualiti rantai motor ini juga baik dengan ketahanan yang kuat.

Kelebihan lain rantai motor RK Takasago seperti rantai motor yang tidak bising apabila digunakan.

Berat rantai pula sangat ringan menjadikan prestasi enjin lebih ringan dan maksimum dalam menyalurkan putaran enjin ke roda.

7. Rantai Motor Honda Genuine Parts

rantai motor honda genuine parts

Jika DID datang daripada Yamaha maka ada Honda Genuine Parts yang lahir daripada pesaing terkuatnya, Honda.

Rantai motosikal Honda terbaik mempunyai kualiti yang tidak kalah dengan yang lain, rantai motosikal Honda Genuine Parts dibuat dengan logam berkualiti tinggi supaya tidak mudah rosak.

Harga rantau motosikal Honda Genuine Parts pula sangat murah dan digunakan secara meluas oleh pengguna motosikal di Malaysia.

Jenis rantai yang dipasarkan pula berbeza dari rantai untuk motosikal itik dan sukan.

Khas untuk pengguna motosikal Honda, jika anda ingin menggantikan rantai motosikal Anda daripada jenama Honda, anda boleh membeli rantai Honda Genuine Parts.

8. Rantai Motor Yamaha Genuine Parts

rantai motor yamaha genuine parts

Selain menghasilkan rantai DID, pengeluar Yamaha turut menyediakan rantai motosikal Yamaha Genuine Parts khas untuk pencinta motosikal Yamaha yang mahukan produk rantai Yamaha asli.

Rantai Yamaha disediakan kepada orang awam dan tidak hanya dikhaskan untuk motosikal Yamaha, jadi motosikal jenama yang berbeza masih boleh menggunakannya.

9. Rantai Motor Suzuki Genuine Parts

rantai motor suzuki genuine parts

Yamaha dan Honda telah ada, kini giliran rantai motosikal Suzuki Genuine Parts yang menyediakan alat ganti motosikal Suzuki tulen.

Rantai motosikal Suzuki ini, selain murah, juga berkualiti, lebih daripada itu bagi mereka yang mempunyai motosikal daripada jenama Suzuki, sangat sesuai untuk menggunakan rantai ini.

Malangnya, mencari alat ganti Suzuki asli agak sukar, kerana pengedar motosikal Suzuki hanya ditubuhkan di bandar-bandar besar.

10. Rantai Motor Yuzaka

rantai motor yuzaka

Rantai motosikal terbaik seterusnya datang daripada jenama Yuzaka. Rantai ni mempunyai kelebihan yang tidak kurang menarik daripada rantai yang lain.

Rantai motor Yuzaka diperbuat daripada keluli berkualiti baik, dan ditawarkan pada harga yang lebih murah berbanding jenama rantai lain.

Rantai Yuzaka juga boleh didapati dalam pelbagai pilihan produk, baik untuk motosikal itik dan motosikal sukan. Oleh itu, jangan risau kehabisan pilihan.

11. Rantai Motor Federal

Selain bergelut dalam penjualan minyak motor, Federal aktif dalam dunia aksesori rantai motor.

Rantai yang ditawarkan oleh jenama Federal ni mempunyai kelebihan tersendiri di sebalik harga rantai motor yang rendah.

Kualiti bahan untuk membuat rantai motor dipilih daripada logam berkualiti baik supaya rantai tahan lama.

12. Rantai Motor Aspira

rantai motor aspira

Rantai motor terbaik seterusnya sebenarnya masih cognate dengan rantai Federal, kerana kedua-duanya berasal dari Astra Otoparts.

Walau bagaimanapun, rantai ini sangat sesuai untuk semua motosikal, kerana penjualan rantai motosikal ini sememangnya untuk banyak orang.

Rantai motor Aspira juga diperbuat daripada bahan terbaik dan mempunyai harga yang murah dan berkualiti.


Beberapa jenama rantai motosikal terbaik di atas mungkin biasa, kerana apa yang kami sampaikan adalah berasaskan kepuasan pengguna dengan melihat populariti produk.

Leave a Comment