Cerita Rakyat Orang Melayu: Si Tanggang

Si Talang dan Si Deruma mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Kehidupan keluarga mereka sangat miskin. Si Tanggang sentiasa bermimpi menjadi kaya dan terkenal.

Pada suatu hari, Si Tanggang ternampak sebuah kapal besar berdiri di teluk berhampiran rumahnya. Si Tanggang pergi berjumpa nakhoda dan meminta untuk menyertai anak kapalnya. Nakhoda terus bersetuju kerana melihat kebolehan Si Tanggang belayar dan bekerja.

Walaupun Si Talang dan Si Deruma tidak mahu membenarkan Si Tanggang belayar dengan bot nakhoda, mereka terpaksa menaikinya. Si Tanggang berjanji akan pulang ke kampung setelah menjadi kaya. Jika Tanggang melaksanakan apa-apa tugas yang diperintahkan oleh nakhoda.

Kapten kapal itu sangat menyayanginya kerana dia bekerja keras. Kemudian Si Tanggang diambil sebagai anak angkat. Apabila nakhoda jatuh sakit, Si Tanggang dilantik sebagai nakhoda baru. Namanya Nakhoda Tanggang.

Jika Tanggang bekerja dengan baik dan berjaya dalam perniagaan. Namanya telah menjadi terkenal. Maka sultan menjemputnya ke istana. Tidak lama kemudian, Si Tanggang berkahwin dengan puteri sultan. Dari Tanggang dia membawa isterinya ke banyak tempat di negara ini. Pada suatu hari, perahu Si Tanggang singgah di teluk di kampungnya. Orang tempatan mengenali nakhoda Si Tanggang. Mereka memberitahu ibu bapanya.

“Anak kita ada di rumah. Mari kita lihat,” kata Si Talang.
“Ya, saya rindukan Si Tanggang. Khabar angin mengatakan dia kaya sekarang,” kata Deruma gembira.
Dari Talang dan Si Deruma pun pergi memindahkan sampan dan bot Nakhoda Tanggang. Si Deruma membawa hidangan kegemaran Si Tanggang iaitu pisang goreng.


Apabila salah seorang daripada mereka sampai ke perahu, dia melarang mereka masuk. Seketika kemudian, muncul pula Si Tanggang dan isterinya.

“Siapa dua orang tua ini? Tanya Si Tanggang kepada kakitangannya. “Mereka mengaku sebagai ibu bapa kamu,” jawab anak kapal.

“Adakah mereka benar-benar ibu bapa awak?” tanya isteri Si Tanggang. Kalau Tanggang malu mengaku orang tua itu saudaranya. Kesusahan dan kemiskinan menjadikan Si Talang dan Si Deruma kelihatan lemah dan lemah. “Ibu bapa awak? Tidak! Kanda sudah tiada ibu bapa. Mereka bukan ibu bapa anda. Jangan biarkan dua pengemis itu naik! jerit Si Tanggang.

Wajahnya diselubungi rasa malu dan marah.

“Wahai anakku, Si Tangang! Saya ibumu. Mama bawakan pisang kegemaran kamu, nak,” kata Si Deruma.
“Pergi!” jerit Si Tanggang. Dia memukul jari ibunya yang tergantung di tepi bot. Pisang berasap yang dibawa oleh ibunya, dibuang ke laut.

Si Talang dan Si Deruma sangat sedih dan kecewa. Tak sangka pula anak kesayangan mereka itu berubah. Mereka memandu sebelah menyebelah.

Tiba di tanah, Si Deruma memandang ke langit. Dia mengangkat kedua tangannya dan berteriak, “Ya Tuhanku! Tunjukkan kepada Si Tanggang bahawa saya adalah ibu kandungnya.”

Tiba-tiba, ada guruh. Angin bertiup kencang. Kapal yang ditambat bergegar. Ketika itulah Si Tanggang marah. Dia sedar Allah makbulkan doa ibunya.

Dia akan menerima ganjarannya kerana pemberontakannya. “Wahai ibu! Maafkan Tangang. Jiran mengisytiharkan, anak jiran! jerit Si Tanggang. Namun, Si Tanggang sudah terlambat. Ombak kuat memecahkan perahunya.

Apabila ribut reda, perahu Si Tanggang bertukar menjadi batu. Semua anak kapal bertukar menjadi batu. Si Tanggang dan isterinya bertukar menjadi batu.

Leave a Comment