Cerita Rakyat Orang Melayu: Mat Jenin

Syahadan, maka inilah kisah seorang anak yatim piatu yang dikenali sebagai Mat Jenin. Dikatakan dia tinggal seorang diri di kampung yang ditinggalkan ayah dan ibunya. Rumah itu sangat daif dengan dinding retak dan bumbung yang bocor apabila hujan.

Tetapi Mat Jenin tidak kisah kerana dia malas bekerja. Dia tidak mahu membetulkan legasi itu. Kerja hariannya hanyalah ilusi. Oleh itu, seluruh kawasan itu terkenal dengan perbuatan dan tingkah lakunya dan menjadi buah mulut orang ramai. Apabila Mat Jenin kelaparan, dia pergi ke sebuah restoran dan duduk di sana tertanya-tanya jika ada orang yang baik untuk membayar makanannya.

Oleh itu, jika ada yang ingin berseronok, hendaklah segera memarahi Mat Jenin dan bertanyakan mimpi barunya itu. Mat Jenin cepat-cepat menyatakan hasratnya tanpa berkata apa-apa jika teguran menyuruhnya meminta makanan yang diingini.

Jadi Mat Jenin bercerita satu hari dan dia tidak mahu berhenti. Apabila kerbau kembali ke kandang, ayam dan itik telah pulang ke rumah masing-masing, api bersinar di pendiangan, dan dia kembali ke rumahnya yang hodoh untuk tidur.

Dia tidak risau dengan angin kencang yang bertiup, walaupun angin menggoncang rumah buruknya, dia hanya bermimpi selimut tertutup. Katanya, jika rumah ini roboh, pasti jiran di sekelilingnya akan membantunya membina rumah baharu. Oleh itu, dia tidak lagi bimbang untuk membetulkan yang salah. Ini akan menjadi kerja harian Mat Jenin.

Jika tidak ada orang yang membayar makanannya, dia akan mencari pekerjaan. Tapi kerja yang dia buat dipilih, dia tak nak tanam tulang dalam padi sebab panas, atau pergi memancing sebab mabuk katanya.

Justeru, apa yang Mat Jenin sanggup lakukan hanyalah memanjat pokok kelapa, kerana percaya pekerjaan itu adalah teduh dan udara. Namun, Mat Jenin menerima gaji memanjat pokok kelapa apabila dia memerlukan wang untuk membeli-belah.

Dikatakan satu hari tangan Mat Jenin tidak elok kerana tiada siapa yang mahu membayar makan minumnya. Oleh itu, dia ingin mencari seseorang yang akan mengupahnya untuk memanjat pokok kelapa. Tetapi lebih teruk, hari itu, dia tidak melihat sesiapa yang mahukan kelapanya. Akibatnya, dia merayau-rayau di sekitar kampung dengan perasaan lapar.

Semasa dia duduk di sana tertanya-tanya apa yang perlu dilakukan, dia melihat seorang wanita tua sedang melihat kelapa. “Awak nak sebiji kelapa?” Saya boleh membantu anda memanjatnya. hai Mat Jenin nenek bertukar menjadi Mat Jenin

“Memang nenek guna kelapa untuk masak. Bolehkah cucu bercakap tentang nenek?”
“Memang boleh, nenek. Tapi apa yang nenek boleh berikan kepada cucunya jika mereka membantunya memetik buah kelapa?” tanya Mat Jenin.

Nenek menjawab, “Nenek tidak mempunyai banyak untuk memberi.” Dan jika cucu sudi mengambil kelapa ini untuk nenek, cucu boleh makan bersama neneknya. Lagipun, nenek boleh beri telur ayam kepada cucu-cucunya.”

“Saya nak buat apa dengan telur ayam tu?” Matt Jenin berkata.

“Jika bayi menetas telur ayam ini, ia akan menetas kemudian. Cucu boleh lindungi ayam,” jawab neneknya lagi. Mat Jenin terduduk dan berfikir sejenak di dalam hati, kalau telur sudah tentu boleh saya lindungi ayam itu supaya saya jual.

“Baiklah nenek, saya dah siap panjat kelapa ni untuk nenek.” Selepas berkata demikian, Mat Jenin mula memanjat pokok kelapa itu.

Semasa dia mula mendaki, dia memikirkan kata-kata neneknya dan bergembira. “Kalau saya tanam telur, telur akan menetas, saya boleh tinggalkan ayam di sekitar rumah saya sehingga besar.

Bila dah besar, saya boleh makan.” Selepas berfikir seperti itu, dia menoleh ke arah neneknya dan berkata, “Kalau telur menetas, bolehkah saya makan ayam itu, nenek?” Ibunya terkejut tetapi ibunya terus menjawabnya, “Memang betul. “Ketika Mat Jenin bermimpi, dia sedang memanjat pokok kelapa.

“Dan jika saya biarkan ayam bertelur, sudah tentu ayam saya akan membiak. Jadi, sudah tentu saya akan mempunyai lebih banyak daging dan telur untuk dimakan. Tetapi jika lebih, sudah tentu sukar untuk saya menjaganya. mereka.

Jadi, ada baiknya jika saya menukar ayam itu dengan seekor kambing, saya pasti akan bertuah. Bolehkah saya membiarkan kambing mencari makanan berhampiran rumah saya? Saya tidak perlu lagi bersusah payah memanjat pokok kelapa.

Tetapi saya tidak perlu risau untuk menjaga ayam. dia berfikir lagi. Selepas berfikir seperti itu, dia menoleh ke arah neneknya dan berkata “Kalau saya jual ayam, saya popular, nenek?” Geli hati perempuan tua itu mendengar kata-kata Mat Jenin tetapi terus menjawab “Memang betul cu.”

Mat Jenin memanjat, sambil bermimpi memanjat: “Kalau saya ada lebih banyak kambing, saya tukar dengan lembu. Lagipun, lembu membawa berat dan mempunyai banyak daging. Malah, saya semakin kaya dan orang menghormati saya.”

Dia menunduk memandang neneknya lagi dan berkata: “Kalau saya tukar kambing itu menjadi lembu, lagi bagus, bukan? Nenek saya?” dia menjerit. Neneknya menyambung. balas “Memang cu..” sambil tersengih menampakkan gusi tanpa gigi. Mujurlah Mat Jenin sudah berada jauh di atas pokok kelapa dan tidak nampak neneknya mentertawakannya.

Mat Jenin bertambah kuat dan bermimpi, “Jika saya dapat melindungi lembu, pasti saya dapat mengupah orang untuk menjaga lembu tersebut sehingga beranak. Kemudian saya akan mempunyai banyak ternakan dan saya akan menjadi kaya. Saya tidak mahu bekerja keras lagi.

Saya boleh membela bison itu nanti. Dia menjerit lagi, “Nenek! Kalau saya ada lebih lembu, saya boleh tukarkan dengan kerbau, nenek. Saya kaya kalau begitu.” Sekali lagi nenek itu menjawab, “Baguslah, cu.” “Kalau dah kaya, boleh kahwin.” Tambahnya lagi. Mat Jenin mengangguk, “Kahwin!” Dia terus mendaki, meninggalkan neneknya yang menggigil di situ.

Oh ya! Jika selama ini tiada wanita yang mahu memandang wajahnya kerana kemiskinannya, pasti wanita yang dikendalikannya akan bergaduh selepas dia menjadi kaya. Tetapi, pada masa itu, dia tidak berurusan dengan gadis-gadis itu.

Dia kaya dan sudah tentu dia boleh memilih siapa bakal isterinya. Ya! Ya! sesungguhnya dia memilih isterinya dalam kalangan wanita luar biasa. Dia akan memilih puteri raja. “Nenek! Saya bakal isteri raja. Jeritnya.

Samar-samar jawapan nenek, dia tidak mendengarnya kerana dia sudah tinggi di atas pokok kelapa. “Sudah tentu, saya akan mempunyai ramai anak.” fikirnya sambil tersenyum. “Dan mereka akan berlari dan membuat bising.

Isteri saya ingin perhiasan emas dan meminta saya untuknya. tetapi saya tidak akan memberi Kalau dia buat bising, tentu saya pukul dia macam tu.”

Serentak itu juga Mat Jenin melepaskan lengannya dan memukul daun kelapa sambil menjerit, “Jangan cuba tanya Pada masa itu, Osa. yang bersembunyi di celah pokok kelapa, memukul Mat Jenin sepenuhnya, dan Mat Jenin sangat terkejut sehingga dia memegang dadanya dengan tangannya. kelapa. , kedengaran musim sejuk lama akan jatuh.

Wanita tua itu terkejut melihat Mat Jenin rebah dan segera berlari membantu. Begitulah berakhirnya kisah Mat Jenin yang sangat suka bermimpi hingga membahayakan dirinya. Beginilah cara orang bercerita tentang Mat Jenin yang malang.

Pengajaran yang dipelajari ialah:

  1. Jangan bermimpi
  2. Bekerja dengan cekap
  3. Jangan terganggu semasa bekerja.

Leave a Comment