Cerita Rakyat Orang Melayu: Awang Kenit

Kisah ini popular kerana dikatakan Awang Kenit berjaya menewaskan seorang lelaki jahat berbadan besar yang sedang berjalan-jalan di kampung berhampiran hutan. Gergasi itu suka mencuri makanan dan membunuh haiwan ternakan penduduk kampung. Orang besar itu mengelilingi kampung manakala penduduk pergi bekerja di ladang mereka.

Ada kisah tentang seorang ibu yang mempunyai seorang anak yang sangat istimewa baginya. Anaknya Awang sebesar ibu jari.
Memandangkan saiznya yang kecil, kanak-kanak itu pastinya berdepan dengan pelbagai rintangan. Si ibu memberikan jarum tajam kepada anaknya sebagai senjata untuk melindungi dirinya sekiranya berlaku bahaya.

Dengan latihan yang sengit, Awang boleh menggunakan pin tajam sebagai senjata dengan sangat baik. Awang bersenam dengan membunuh banyak nyamuk dan labah-labah yang mengganggunya.
Pada suatu hari, ibunya menelefon Awang. Ibunya telah berpesan kepadanya.


“Dengar Awang, anak kesayangan ibu yang baik.” Awang menutup telinga apabila ibunya bersuara. “Jangan sampai mak dia keluar rumah, mak nak pergi pasar jual sayur dari kebun kita. Moga dengan duit hasil jualan sayur, mak dapat duit dan beli pisau. Dengan pisau ini, mudah untuk ibu saya memotong daging dan memotong sayur untuk hidangan. Ingat pesan ibu. Jika Awang terdengar bunyi tapak kaki yang berat di luar rumah, cepat-cepat bersembunyi di tempat yang tidak dapat dilihatnya.”
Selepas mereka bersalaman dan mencium ibunya, Awang melihat ibunya melarikan diri dari rumah dengan mayat penuh dengan tanaman di kebun mereka.

Awang menghabiskan masanya bermain di dapur dan ruang tamu. Sedang dia bermimpi sambil bermain, dunia seakan bergegar. Seekor raksasa melintas di hadapan rumahnya. Awang segera bersembunyi di bawah tempurung kelapa, alat penyukat beras ibunya. Tiba-tiba, Awang terdengar pintu rumahnya dibuka dengan kuat. Raksasa itu telah memasuki rumahnya.

Awang melihat celah kelapa, dia melihat orang besar itu sedang mengeluarkan nasi dan membuka periuk di dapur. Di bawah tudung ada saki baki sarapan pagi Awang bersama ibunya. Daging itu mengambil pinggan dan memasukkan nasi ke dalam periuk di situ. Dia duduk bersila di atas lantai dan mula makan.

Semasa raksasa itu sedang makan, tiba-tiba, bunyi yang kuat diikuti dengan bau busuk. Raksasa itu berbunyi sangat kuat pada kebanyakan masa. Awang yang tidak lepas melihat gelagat lucu binatang itu meledak ketawa. Ketawa Awang seperti burung pipit.

Tiba-tiba, kegelapan di bawah kelapa menyala. Marah Awang apabila melihat wajah raksasa itu di hadapan matanya. “Apa benda tu?” kata raksasa itu mengambil tubuh Awang kecil memandangnya.

“Ada budak ni! Baguslah, saya boleh makan daging manusia!” Ketawa berbadan besar itu menggeletek telinga Awang yang berada di hujung ibu jari kaki. Tiba-tiba, pemandangan di sekelilingnya kembali gelap.

Apabila Awang membuka matanya, dia mendapati dirinya berada di dalam terowong yang gelap dan berbau busuk. Awang rupanya telah ditelan oleh raksasa itu.

Awang langsung tidak takut. Dia mengeluarkan jarum tajam yang melekat di pinggangnya dan menusuk dinding usus hero itu. Darah memercik di sekelilingnya. Bagaimanapun, Awang terus menumbuk dinding usus haiwan itu dengan kuat.

Binatang yang tidak tahan sakit dipukul jatuh ke tanah dan mengerang. Raksasa itu sedar dia telah melakukan kesilapan dengan menelan Awang tadi. Tidak lama selepas itu, Awang sedar bahawa dia tidak memberi kesan kepada orang hebat itu. Awang berada dalam rahim seorang yang tidak bernyawa. Awang berdoa agar ibunya segera pulang untuk menyelamatkannya. Awang tertidur dalam kandungan kerana sangat letih.

Petang itu, ibunya pulang dari pasar. Emak Awang terkejut melihat mayat seorang pahlawan terbaring di atas lantai rumahnya. Di dalam kulit perut haiwan itu, ibu Awang ternampak sebatang jarum yang mencuat. Ibu Awang harus faham bahawa anaknya tidak hilang. Dia segera mengambil pisau yang dibelinya tadi.

Dengan berhati-hati, dia menumbuk satu lubang pada perut pepejal makhluk tinggi itu. Ketika itulah ibunya menarik keluar Awang yang berlumuran darah. Selepas memandikan dan memberi pakaian bersih kepada Awang, mereka berdua pergi ke kampung meminta bantuan penduduk kampung untuk mengebumikan mayat raksasa yang telah mati itu.

Leave a Comment